DailyDialogues Blog

< Terug

DE SOCIAL MEDIA ONTWIKKELINGEN IN AUGUSTUS OP EEN RIJ!

Het einde van heerlijke vakanties, het nieuwe schooljaar dat weer bij heel wat gezinnen voor hectiek zorgt en agenda’s die opnieuw op elkaar afgestemd moeten worden .. Veel tijd zal je niet hebben om alle ontwikkelingen zelf te ontdekken! Geen nood, bij DailyDialogues verzamelen we traditioneel alle interessante ontwikkelingen in een leuk overzichtje.

Facebook
Grote bedrijven die webcare met enige verantwoordelijkheid opnemen zullen het graag horen. Facebook heeft het voor ‘businesses’ eenvoudig gemaakt om rechtstreeks een privébericht te kunnen sturen indien een fan een reactie achterlaat. Voorheen moest je als bedrijf aan de bezoeker eerst vragen of zei jou een privébericht konden sturen, waarop jij vervolgens kon reageren. Deze stap kan men nu overslaan. Wat zowel tijdbesparend is voor het webcareteam als een snellere service kan bieden aan de bezoekers. Specifiek zal er een nieuwe ‘message’-button verschijnen langs like en beantwoord.

Live, live, live … Meerkat & Periscope kwamen enkele maanden geleden het social media landschap uitbreiden met een eigen livestreaming app. Facebook gaat nu zachtjes in de tegenaanval. Zachtjes? Jep, enkel bekende, publieke figuren met een verified Facebook account zoals o.a. Dwayne ‘the rock’ Johnson/ Serena Williams/… kunnen via de app ‘Facebook mentions’ gebruik maken van ‘Facebook Live’. Waarom enkel voor het vip-publiek denk je? Het antwoord is simpel, omdat zij een grote fanbase hebben zullen de livestreams in tegenstelling tot Meerkat en Periscope door veel mensen bekeken worden.

Google blijft groter dan Facebook als het aankomt op search & web traffic en dat zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel een poosje zo blijven, maar Facebook zorgt momenteel wel voor meer verkeer naar online uitgevers (social referrals) dan Google. Dat heeft voor een groot deel te maken met de advertentiemogelijkheden voor nieuwspagina’s op Facebook. Deze ontwikkeling stemt Facebook gelukkig; ze is zelf volop bezig is met de ontwikkeling van haar eigen content platform, ‘Instant articles’.

De drang naar enige vorm van artificiële intelligentie bij Zuckerberg wordt steeds groter en de technologische mogelijkheden lijken steeds meer bereikbaar te worden. In San Francisco Bay Area, waar het hoofdkantoor van gevestigd is worden momenteel tests uitgevoerd met ‘M’. Een ‘slimme assistent in Messenger’, in tegenstelling tot Siri, dat werkt op stemcommando’s kan je met ‘M’ enkel vragen stellen via tekstberichten in Messenger. Dit werkt maar deels artificieel .. hybride dus! Dat komt omdat Facebook momenteel een team verzameld heeft die als soort van opzichters/supervisors werken, ze worden momenteel de ‘M Trainers’ genoemd.

Marc Zuckerberg had nog extra heugelijk nieuws te melden! Voor het eerst in de geschiedenis maakten 1 miljard mensen op dezelfde dag gebruik van Facebook! Dus, met andere woorden: 1 op de 7 mensen op Aarde hadden gisteren een connectie met vrienden en familie via Facebook.

Twitter
Twitter is een handige microblog waar nieuws al eens snel viraal zijn gangetje durft te gaan. Buzzfeed laat weten dat Twitter testen uitvoert in Amerika bij de IOS-app. Mensen zien nu in het midden van de menubalk een nieuwe tab met ‘trending news’. Binnen dit tabblad worden recente belangrijke nieuwsberichten (van deelnemende media) verzameld.

Wil je een extra reden om waakzaam te zijn met de inhoud die je plaatst op Twitter? Hier heb je een goede. Je tweets zullen voortaan zichtbaar zijn in de zoekresultaten van Google (als je in het Engels zoekt). Deze functie is wereldwijd beschikbaar, maar enkel zichtbaar via desktop computers.

Webcareteams zullen zich in de handen wrijven. Het is eindelijk mogelijk om met elkaar via een direct message te communiceren – zonder dat een afzonderlijk bericht ‘maar’ 140 karakters hoeft te bevatten. Hooray! Voor directe berichten mag men voortaan 10 000 tekens gebruiken. Daar kun jij je verhaal toch wel in kwijt mogen we hopen.

Instagram
Deze app werd populair mede dankzij het verplichte vierkante formaat van de afbeeldingen (en video’s). Gaandeweg zochten mensen via externe applicaties naar alternatieven om hun geliefde foto’s en video’s NIET als een vierkant te uploaden. Dit werd gedaan door randen toe te voegen aan de zijkanten. Maar, goed er is nieuws voor de contentproviders! Het is voortaan ook mogelijk om beeldmateriaal in landschap of portret-weergave te uploaden. De thumbnails zullen nog steeds als vierkant vertoond worden in het overzicht, maar het beeldmateriaal wordt in de gewenste vorm vertoond, het Belgische @vtmnieuws maakt hier al snel gebruik van.

Snapchat
Evan Spiegel leek afgelopen maand de fun-factor te willen vergroten met de update van Snapchat. Voorheen was het maar mogelijk om maar 1 emoticon in te voegen in een snap, maar dankzij de nieuwe emoji button kun je er zoveel toevoegen als je zelf wenst. Opgelet dit kan tot zeer artistieke kunst leiden.

Als je even in de instellingen van je smartphone kijkt zul je al gauw merken dat Snapchat veel batterij en data leegzuigen, ook hier heeft Spiegel iets leuks mee gedaan! Je kan nu zelf de ‘travel mode’ aanzetten, waardoor Snaps & stories niet meer automatisch worden gedownload. Pas als je erop klikt (en je zelf dus de toestemming geeft om data te gebruiken) zal de snap/stories/discover gedownload worden. Erg handig als je maar een beperkt datavolume ter beschikking hebt!

Verder is er nog de trofeeënkast, kortweg een extra stimulans waarbij je virtueel beloond word door de app veel te gebruiken en de mogelijkheid om je gepersonaliseerde QR om te vormen tot een downloadbare GIF. Handig voor de aandachtzoekers!

Whatsapp
Whatsapp is een beetje het buitenbeentje in dit overzicht. Het is niet écht een social media platform, hoewel het wel karaktertrekjes heeft. Een van de jongste aanwinsten van Facebook maakt het voortaan ook mogelijk om net zoals eerder bij Android & Windows phone nu ook voor iPhone-gebruikers om te appen via hun laptop. Ook hier zullen webcare teams naarstig van gebruik maken.