DailyDialogues Blog

< Terug

MEERKAT VERSUS PERISCOPE, THE BATTLE

Sinds deze maand is er een flinke oorlog aan de gang omtrent ‘livestreams’ binnen het social media landschap. Of de legers met gelijke wapens strijden mag jij beslissen.

Een tweestrijd tussen het sympathieke Meerkat alias David & het robuuste Twitter alias Goliath.

Stel je voor, je bent aanwezig bij een belangrijke basketbalwedstrijd. Wat doe je dan? Een foto of kort filmpje doorsturen naar vrienden en/of online plaatsen op je social media profielen. Maar Meerkat, een app die in amper 8 weken gebouwd werd, had door dat het nog ‘indringender’ kan! Zij kwamen als eerste met een livestreaming-app mét live interactiemogelijkheden op de proppen voor het grote publiek! Je zou dus een hele basketbalwedstrijd kunnen uitzenden vanuit een uniek perspectief (als je batterij & data/wifi dat zou toelaten uiteraard).

Deze trend werd al snel duidelijk & bevestigd tijdens SXSW (een film/muziek/tech-conventie in Austin, Texas), waar er buiten foto’s en het publiceren van films voor latere publicatie nu ook gebruikt werd gemaakt van Meerkat. Toen vervolgens ook enkele celebrities de mogelijkheden van Meerkat inzagen, ging het snel. De geschatte marktwaarde ligt al op 40 miljoen dollar. Zeepbel of realistisch? Wat denk jij?

Eerder dit jaar (januari) maakte Twitter al bekend dat het onderhandelingen met Periscope had opgestart om livestreaming te integreren in hun dienst en ook Ustream en Bambuser waren al eens om de hoek komen kijken. Geen van allen kan echter het succes van Meerkat evenaren, dat het momentum te pakken heeft. De livestreaming-app steekt Twitter dus de loef af, althans op dit moment. Twitter reageerde hier furieus op en blokkeerde de dienst, om de blokkering even later weer op te heffen. Twitter kwam met haar antwoord: Periscope werd overgenomen!

blog_maart15_meerkatVSperiscope

Is Meerkat in 2016, wat Twitter was in 2012 en Facebook in 2008?

Ook in het politieke landschap houdt men de sociale media met argusogen in de gaten. Elke presidentiële verkiezing wordt gekleurd door een eigen vorm van politieke communicatie en nieuwe fenomenen. Denk maar eens terug hoe Barack Obama fantastisch gebruik maakte van Facebook (2008) en Twitter (2012). De politiek duikt nu ook op Meerkat, getuige de livestream van kandidaat Jeb Bush tijdens diens speech in Atlanta.

Hoe werkt Meerkat?

Bij Meerkat kun je inloggen met je Twitter-gebruikersnaam. Je kan er op voorhand instellen/aangeven dat je een livestream gaat starten, zodat mensen er van op de hoogte zijn. Op het moment dat je een uitzending start wordt er automatisch een tweet de wereld ingestuurd met de link naar de stream. Het leuke is dat je tijdens een livestream verschillende (inter)acties kunt opbouwen. Men kan op je reageren (verschijnen ook in twitter-feed), liken, retweeten en je kunt ook zien wie er allemaal je livestream volgen. Je kan bovendien mensen volgen in de app, handig als je een latere uitzending van deze persoon wenst te volgen. Als je jouw broadcast afsluit vraagt de app of je ‘de huidige sessie’ wil opslaan. Waarom werkt Meerkat via Twitter zul je denken? De verklaring is vrij eenvoudig: Twitter heeft al miljoenen gebruikers, mensen hoeven geen nieuwe gebruikersnaam te maken, ze beschikken al over een netwerk op Twitter en kunnen hiervan gebruik maken binnen Meerkat. Er bestaat inmiddels al een term voor het streamen van video’s met Meerkat. Je raadt het nooit: ‘Meerkatting’.

1200039299

Hoe werkt Periscope?

Net zoals Meerkat kun je met je username van Twitter een livestream starten. In tegenstelling tot de concurrent kun je voor je een uitzending start een ‘shot’ nemen van een achtergrond/landschap, zodat de bezoekers alvast een idee hebben waar je stream over zal gaan. Ook kun je een uitzending opslaan en later bekijken (tot 24u na de uitzending). Handig voor als je even geen tijd hebt. Periscope heeft dus zeker ook zijn sterke kanten. Ook binnen Periscope kun je zien hoeveel mensen je stream bekijken. Hoe weet je dan wanneer iemand die je volgt een broadcast wilt opstarten? Simpel, notifications. In tegenstelling tot Meerkat kun je binnen Periscope ook met invites werken om een select publiek de uitzending te laten meemaken.

Een belangrijk minpunt van beide apps is dat ze momenteel enkel beschikbaar zijn voor iOS.

Periscopenyc

Vergelijking Meerkat vs Periscope

Periscope oogt professioneler dan Meerkat, maar het ‘first mover advantage’ zou Twitter’s nieuwe speeltje weleens parten kunnen spelen. Periscope is qua populariteit overtroffen door Meerkat. Zijn deze livestreamping-apps een hype en zouden ze samen een onafhankelijk bestaan kunnen leiden? Laten we duidelijk zijn, livestreaming-apps zijn blijvertjes. Hoe we deze (nuttig) gaan gebruiken in de toekomst is een andere vraag. Op de vraag of ze beiden een onafhankelijk bestaan kunnen leiden;  niet helemaal. Zolang Meerkat gebruik kan maken van Twitter lijkt er niet meteen een probleem. Indien Twitter haar concurrent de mond snoert, hebben we wellicht een probleem. Misschien kan er een onderscheid gemaakt worden in de doelgroep? Meerkat zou zich met haar ietwat speelsere vormgeving en uitstraling misschien meer op jeugd, hipsters en entertainment kunnen richten en Periscope zal wellicht meer focussen op een formele vorm van communicatie.

Kansen voor marketeers?

Livestreaming-apps geven marketeers weer extra mogelijkheden om hun merk/product dichter en sneller bij de mensen te brengen. Denk maar aan behind the scenes-video, real-time interviews, storytelling, productlanceringen, seminaries, ect. Op zoek naar inspiratie? Check dan zeker eens hoe mensen wereldwijd gebruik maken van livestreaming-apps via: http://meerkatroulette.com/